Domy wakacyjne, apartamenty wakacyjne

Prawdziwa, Piekielna Kuchnia, dla smakoszy o żołądkach z żelaza.

Casu Marzu Żywy Ser

Casu Marzu

Casu Marzu

Osławiony wśród smakoszy sardyński produkt to ni mniej ni więcej ser nafaszerowany żywymi larwami muchówki. Sardyńscy serowarzy zostawiają półprodukt ( Fiore Sardo) i pozwalają muchom serowym znieść w nim jaja, z których wykluwają się czerwie powodujące procesy gnilne. Degustacja sera jest nie lada wyczynem ( zdecydowanie dla smakoszy o mocnych nerwach) ponieważ larwy potrafią skakać na wysokość nawet 15 cm! Zaleca się osłanianie oczu 😉 . Właśnie obecność żywych owadów świadczy o przydatności sera do spożycia. Aż trudno uwierzyć, ale ser Casu uznawany jest wśród Sardyńczyków za silny afrodyzjak.
Gotowy już ser podaje się z tradycyjnym sardyńskim chlebem i, rzecz jasna, z mocnym czerwonym winem Cannonau. Smakiem przypomina nieco Gorgonzolę i jest niezwykle delikatny.

Stuletnie jaja

100-letnie jaja

100-letnie jaja

Zwolennicy extremalnych doznań kulinarnych zapewne doskonale znają tę potrawę. Jest to charakterystyczna dla kuchni chińskiej zimna przystawka w postaci zakonserwowanego jajka na twardo. Proces przygotowania takiego jaja trwa około 100 dni, stąd zapewne wzięła się nazwa potrawy. Koneserzy twierdzą, że im dłużej przechowywane jaja, tym lepsze. Jaja umieszczane są w specjalnym pojemniku w roztworze soli, gliny, herbaty, łusek ryżowych, wapna niegaszonego. W trakcie owych tygodni, a nawet miesięcy dochodzi do reakcji gaszenia wapna, a wówczas jaja są ogrzewane a następnie chłodzone. Uspokajam tutaj Wasze nerwy, hermetyczna twarda skorupka, która oblepia jajko, zapobiega zepsuciu.
Gotowe jaja mają brązowe lub czarne galaretowate białka oraz brązowozielone żółtka i serwowane są sosem sojowym i imbirem lub octem winnym.

Przysmak z mrowiska

Escamoles - potrawa z mrówek

Escamoles – potrawa z mrówek

Prawdziwym meksykańskim rarytasem są Escamoles, czyli jaja albo larwy jadowitych mrówek. Dodawane są popularnego tacos, guacamole czy też farszu tortilli oraz wielu innych meksykańskich potraw, choć trzeba przyznać, że pozyskanie ich nie należy do zajęć ani łatwych ani przyjemnych. Z wyglądu przypominają dmuchany ryż o konsystencji twarożku. Ze względu na swoje wartości odżywcze i niepowtarzalny delikatny maślany, jakby orzechowy smak escamoles nie sposób uniknąć w kuchni meksykańskiej. Zatem, jeśli nie życzymy sobie larw na talerzu, warto zapytać w restauracji jak i z czego dokładnie będzie przyrządzony nasz posiłek ;).