Domy wakacyjne, apartamenty wakacyjne

Coś na urlopowe wieczorne rozmowy …

Podróżując po świecie, zwiedzając różne miejsca poznajemy lokalną kulturę, próbujemy nowych smaków. Ja osobiście uwielbiam degustować lokalną kuchnię, ale również lokalne napoje alkoholowe a im dziwniejsze tym lepiej J. Przedstawiam zatem listę najlepszych lokalnych alkoholi, które mogą być przyczyną lekkiego zawrotu głowy podczas podróży po świecie 😉
Niektóre z nich są doskonale znane, ale gwarantuję, że o niektórych nigdy nie słyszeliście. Ciekawe ile z tej listy już spróbowaliście.

Tinto de Verano
Tinto de Verano, Hiszpania

Napój przyrządza się w domach na Costa del Sol oraz w innych częściach południowej Hiszpanii. Mieszamy jedną część czerwonego wina ( takie z supermarketu jak najbardziej się nadaje) z jedną częścią gaseosa ( gazowana lemoniada ) , ta rubinowa czerwień sprawi nam przyjemność i doda iskry w upalne dni.

 

 

 

Negroni
Negroni, Włochy

Historia głosi, że negroni zostało wynalezione w 1919 roku we florenckiej kawiarni Caffe Casoni, obecnie zwanej Caffe Caval. Ten mocny, uderzający do głowy aperitif jest szczególnie popularny w północnej części Włoch. Przyrządza się go mieszając w równych częściach gin, czerwony słodki wermut i gorzki likier campari bitter.

 

 

Tequila
Tequila, Meksyk

Pić tequilę w samym Meksyku to znaczy nie zawracać sobie głowy takimi głupstwami jak sól czy limonka. Każdego roku z ponad 300 milionów roślin niebieskiej agawy produkowany jest najbardziej rozrywkowy towar eksportowy od czasów sombrero ( to jest od ok XV wieku ). Rośliny rosną na żyznej, wulkanicznej glebie, niedaleko miasta Tequila, w środkowo zachodnim stanie Jalisco. Nietrudno się domyślić skąd wzięła się nazwa trunku J.

 

 

Absinthe
Absynt, Francja

80% to chyba wystarczający dowód na to, że jest to materiał zwalający z nóg – czego osobiście doświadczali wielcy miłośnicy tego trunku Hemingway czy Van Gogh. Absynt-pieszczotliwie nazywany Zieloną Wróżką, wytworzono w osiemnastowiecznym szwajcarskim miasteczku Neuchatel ale to Paryż stał się jego domem. Od 1910 Francuzi wypijali rocznie ponad 36 milionów litrów tego trunku. Później, przez większość dwudziestego wieku, absynt stał się towarem zakazanym co definitywnie potwierdziło jego złą reputację.

 

Ouzo
Ouzo, Grecja

Każda dzielnica w Grecji ma swoją ouzerie gdzie można wypić lokalnego drinka z przekąską meze ( zwykle jest to plaster sera feta, oliwki i ośmiornica przyprawione ziołami i oliwą). Ouzo smakuje jak likier i podawany jest w czystej postaci w kieliszku lub jako drink z lodem i wodą. Uwaga! – jeśli zrezygnujesz z mezo , padniesz jak powalony młotem.

 

 

Akvavit
Akvavit, Dania, Szwecja i Norwegia

Jeśli zdarzy Ci się uczestniczyć w jakiejkolwiek specjalnej okazji w Skandynawii, może się nagle okazać, że żłopiesz kieliszek za kieliszkiem tego przesyconego kminem alkoholu a jeśli przy tym zakrzykniesz skål! zyskasz dodatkowe punkty wśród tubylców 🙂

 

 

Grappa
Grappa, Włochy

Uzyskana z przetartych winogron, rodzaj koniaku o słodkim zapachu, Grappa serwowana jest w całych Włoszech jako trunek ułatwiający trawienie. Można dodać kieliszeczek grappy do poobiedniej kawy aby uzyskać ,,kawę naprawczą,, lub też ,,kawę naprawiającą,, i to jest właśnie ,,naprawa,, która nas uszczęśliwi J 😉

 

 

Koskenkorva
Koskenkorva, Finlandia

Lokalnie nazywana Kossu jest najbardziej popularnym alkoholem w Finlandii. Na rynku dostępna jest również wersja o smaku słonej lukrecji, zwana Salmiakkikossu.

 


 

 

Newcastle Brown Ale
Newcastle Brown Ale, Północno Wschodnia Anglia

Nazywany ,,pies,, ( ponieważ ścina z nóg) ,, mleko matki,, ,, broon,, ( brązowy ze wschodnio-angielskim akcentem ) w swoim rodzinnym mieście Newcastle piwo to cieszy się ogromnym szacunkiem. Spróbuj poprosić o coś lżejszego, szczególnie w pubach w północnej części, a popatrzą na Ciebie jak na wariat.

 

Palinka

Palinka, Węgry
Żadne święto nie odbędzie się na Węgrzech bez palinki zaś dzień rozpoczęty kieliszeczkiem gwarantuje długie i zdrowe życie J. Palinka to rodzaj owocowego winiaku ze śliwek, gruszek, wiśni, moreli, jabłek i winogron a można również kupić egzemplarze butelek z całymi owocami w alkoholowej zalewie.

 

 

Vodka
Wódka, Rosja

Jeśli myślisz, że wypicie kieliszka czystej wódki wykręci Ci twarz, to jesteś w błędzie przyjacielu. Dobra wódka, sączona w Moskwie i zagryzana zakąskami, przechodzi gładko 🙂

 

 

Vana Tallinn
Vana Tallinn, Estonia

Dostępne są dwa rodzaje tego słodkiego likieru o smaku wanilii i cynamonu : cięższy ok 50% i o mniejszej zawartości alkoholu, kremowy likier Kooreliköör. Piorunujący, powalający koktajl powstanie po zmieszaniu tej mocniejszej wersji z rosyjskim winem musującym – cios w głowę murowany!

 

 

Scottish single malt Whiskey
Single Malt, Szkocja

Dojrzewającą w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata ( choć znawcy są zdania, że niezbędne minimum to dziesięć lat ) szkocką whisky produkuje się jedynie w 140 gorzelniach. Jeśli przytrzymasz w ustach łyczek przez sekundę na każdy rok, przez który dojrzewała ona w beczce, wtedy docenisz głębię tego smaku.

 

 

Porto
Porto, Portugalia

Wyprodukowane w Douro Valley w północnej Portugalii, to mocne, słodkie czerwone wino podawane jest zazwyczaj do deseru. Bądźcie jednak czujni i ostrożni z eksperymentami! – potro powoduje potworne bóle głowy 😉

 

 

 

Jenever
Jenever, Belgia i Holandia

Wynaleziony w XVI wieku przez holenderskiego alchemika, ten mocny trunek o jałowcowym smaku wyewoluował do dzisiejszego ginu o bardzo gęstej konsystencji. Udaj się do Schiedam w Amsterdamie w Holandii albo do Hasselt lub Liege w Belgii a posmakujesz jenevera na ojczystej ziemi.

 

 

Slivovitz
Śliwowica, Serbia

Brandy o słodkawym posmaku śliwki damasceńskiej pija się w Serbii jako aperitif i przy każdej szczególnej okazji. Śliwowicę pijemy ze specjalnego szkła o nazwie čokanji-čokanjčići J

 

 

Czarny balsam
Czarny Balsam, Łotwa

Zaciągnij się zapachem tej gorzkiej ziołowej mikstury a nie będziesz zaskoczony, że jej twórcą jest osiemnastowieczny farmaceuta z Rygi. Posmak medykamentu oznacza, że nie jest to trunek dla pospólstwa i nie każdy będzie w nim gustował, ale wielu Łotyszy dodaje tego likieru go do kawy, gorącego soku z czarnej porzeczki bądź do lodów.

 

 

Orujo
Orujo, Hiszpania

Warzone w północno-zachodniej Hiszpanii, gównie w Galicji, orujo wytwarza się ze sfermentowanych wytłoczyn winogron, resztek z produkcji wina. Istnieje wersja czysta i żółta, czyli ziołowa, tego alkoholu.

 

Becherovka
Becherovka, Czechy
Czeskie miasto Karlovy Vary produkuję tę ziołową markę. Zrób sobie drinka z tonikiem a będziesz miał beton ( BEcherovka + TONic) –czeskie określenie czegoś specyficznego, konkternego.

 

Brennivin

 

 

Brennivin, Islandia
Pieszczotliwie nazywana Czarną Śmiercią ta kminkowa islandzka wódka zyskała również określenia : paskudna, obrzydliwa. Jeśli wziąć pod uwagę, że tradycyjnie spożywana jest ze sfermentowanym mięsem rekina, określenia te wydają się aż nazbyt delikatne ;).

 

 

Kleiner Feigling, Niemcy

Przez Niemców nazywana Małym Tchórzem, to wódka o figowym smaku, którą w Niemczech dostaniesz na każdym kroku. Jak pokazują filmy instruktażowe, pija się ją w sposób specjalny : odwróconą do góry nogami butelką puknij o stół aż wytworzą się pęcherzyki powietrza w szyjce, następnie otwórz butelkę, zatkaj nos, chwyć zębami szyjkę butelki i wychyl jej zawartość J